Šemsina ispovjedaonica

(Skoro)Sve je istina, svaka sličnost je namjerna

10.02.2008.

Rođendan i ...

Od kad znam za sebe njegove rođendane smo obilježavali. Sutra mu je osamdeset osmi. Odosmo danas, dan ranije, stotinu pedeset kilometara daleko. Sutra zbog obaveza ne bismo mogli. Poranismo nas četvoro, da ostanemo što duže, jer se isti dan moramo vratiti kući. Kad tamo, sve spremno, čeka. Majka napravila dvije vrste kolača i tri slana jela, po starinski.  Ipak se obradovao torti na kojoj je pisalo sretan rođendan, 88-i, ali se brojevi od šlaga u putu obrisali. Pomislih, možda je tako i bolje.

Dan bijaše lijep, pa poslije ručka predložih da odemo na kafu i sladoled u tržni centar, udaljen nekoliko kilometara, smješten između dva grada, da se malo provoza a znam i da voli sladoled. Prihvati, bi mu drago.

Usput ga pitam, kako se zvao onaj  Rom "Bajro " ( ime sam izmislila ) o kom sam u julu napisala priču. Reče, ne zna. I on kao i ja zna samo prezime, a da sam mu rekla ranije, pitao bi svog vršnjaka. Pitam, je li istina ono što je Bajro pijan govorio, da je rođen u kući bivšeg predsjednika opštine preko puta naše. Kaže jeste, bili su podstanari a otac mu bio kovač. Pitam, je li živ. Kaže, nije. Je li mu živ onaj sin, taksista? Kaže, nije, poginuo.

Pitam za drugu poznatu Romsku porodicu. Kaže, bili su pošteni, živjeli od svog rada. Njihov predak, Salih, poslije Austrougarske, za vrijeme Kraljevine SHS ( Kraljevina Srba ,Hrvata i Slovenaca) a kasnije i za vrijeme Stare Jugoslavije bio prvi  ovlašteni treger ( nosač), koji je pristiglim putnicima prevozio i nosio prtljag od stere željezničke stanice do hotela Griz.  Na kaputu je imao ovalnu metalnu pločicu sa brojem jedan. To je pričao sa tolikom ozbiljnošču i poštovanjem, da sam pomislila kako je to bilo veliko zvanje i nije ga bilo lako postići.

Još mi dade sliku svog i majčinog rahmetli oca, da ih uramim i čuvam jednu pored druge.

Bi nam žao kad krenusmo kući.

Šemsina ispovjedaonica
<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829

MOJI LINKOVI

Šta je sreća ?
''Stvarna i sigurna sreća mnogo više je dar misli i srca nego dar spoljašnjeg svijeta'' Jozef Čapek

Nijedna sreca nije tako velika kao dusevni mir.
Budha

''Prava je tajna sreće u tome da mnogo zahtijevamo od sebe, a vrlo malo od drugih''.
Albert Ginjon

Пре него што кренете
да тражите срећу,
проверите - можда сте
већ срећни. Срећа је
мала, обична и
неупадљива и многи
не умеју да је виде.
Душан Радовић
(1922-1984)Najljepše u nama
,, Takav je život da čovek često mora da se stidi onoga što je najlepše u njemu i da upravo to sakriva od sveta, pa i od onih koji su mu najbliži.''
Ivo Andrić

Lijep, snažan, bogat, mudar
''Onaj ko nije lijep u dvadesetoj, snažan u tridesetoj, bogat u četrdesetoj i mudar u pedesetoj, nikada neće biti ni lijep, ni snažan , ni bogat, ni mudar.''
Herbert

IZREKE NEKIH MENI DRAGIH LJUDI
Kako sam se nadala, dobro sam se udala.

--------------------------------------

'' Ni đavo nije crn kao što izgleda''

----------------------------------------

''Što u selu vidiš, u sebe se nadaj''

----------------------------------------
''Velik turban, pod njim hodže nema''

MOJI FAVORITI

Broja%u010D posjeta
43609

Powered by Blogger.ba